Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, февруари 24, 2019

4 от симптомите, които издават за наличието на рак на кожата

юни16/ 2018

Способността за идентифициране на ранните симптоми на рак на кожата е необходима за ранна диагностика, така че лечението да може да започне възможно най-бързо, преди състоянието да се влоши и заболяването да се разпространи.

Най-често този рак засяга хора на възраст над 50 години, но това не означава, че младите хора не са изложени на този риск. Има и млади хора с този вид рак.

Появата му е свързана основно с постоянното излагане на слънце, но ракът на кожата може да бъде причинен и от ДНК мутации в клетките на епитела.

Въпреки че това е един от най-разпространените видове рак, смъртността от този рак днес е значително снижена.

Това се случи не само защото методите на лечение са се развили, а защото все повече хора могат да получат правилна диагноза своевременно. А за тази цел трябва да сме много информирани.

 

Ето и 4 от симптомите, които издават за наличието на рак на кожата:

 

1. Разранявания, които не се лекуват

Когато клетките са здрави и работата им е безпрепятствена, те могат бързо да регенерират кожата след наранявания.

Въпреки това, в случай на нарушения или появяване на злокачествени клетки, способността за регенерация намалява или напълно изчезва.

 

2. Пигментирани петна, увеличаващи се по размер

В резултат на това на кожата се появяват нелекуващи ожулвания и рани и това трябва да се разглежда като предупредителен знак за евентуален рак на кожата.

Появата на петна по кожата може да се появи под въздействието на много външни и вътрешни фактори. Наистина има различни фактори за проблема. Въпреки това, начинът, по който се развиват, може да  ни накара да разберем дали имат нещо общо с този вид рак.

Например, когато пигментацията е неравномерна, тоест ръбовете се разпростира върху кожата наоколо, е важно е да посетите лекар, за да проверите дали има някакви аномалии на ниво клетка. Не пренебрегвайте този симптом.

 

3. Възпаление и зачервяване на кожата

Наличието на злокачествени клетки причинява възпалителна реакция, която може да се забележи особено на бенките, както и в други области на кожата.

Възпалението обикновено възниква около бенката и се придружава от зачервяване и всички обичайни симптоми на кожно дразнене. Но за разлика от нормалните ранички, тези промени не изчезват с течение на времето. Напротив, всеки ден състоянието на кожата само се влошава. Вземете мерки незабавно и не се самолекувайте сами с някакви мехлеми. Направете си изследване.

 

4. Свръхчувствителност на кожата и болка

Промяната в чувствителността на кожата е сигнал за много проблеми, но може да бъде свързана и с тази форма на рак.

Повтарящият се сърбеж, болезненост и дразнене могат да показват необичайно клетъчно развитие, така че си струва да се подложите на медицински преглед колкото е възможно по-скоро, за да разберете дали се касае за рак на кожата.

 

Вместо заключение:

Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да определите дали не са свързани с това заболяване.

Не забравяйте, че ракът на кожата е болест, в която времето е ключов фактор за навременното и ефективно лечение. Бъдете информирани.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...