Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, април 24, 2019

Кой е най- лесният начин да разберете дали имате рак на дебелото черво и ректума – най- честите симптоми

юли21/ 2018

Болки в корема при рак на дебелото черво и ректума – какво не знаем?

Всяко онкологичното заболяване е свързано с развитието на асимптоматичен период в ранните етапи. Пациентът би могъл да води обичайния си начин на живот, липсва даже лек дискомфорт на стомаха или червата.

Тъй като раковите тумори биха могли да се развиват по различни начини според здравето на хората и степента на заболяването на органи, тяхното присъствие става единствено с тестове и медицински прегледи. Днес се прави: ендоскопия, сигмоидоскопия, иригография.

Вземат се проби от изпражнения, кръв, прави се ултразвук.

 

Какви симптоми може да има човек с рак на дебелото черво?

Болки в корема, чревни смущения, редуващ се запек и диария, влошаване на общото здраве на пациента, температурата се повишава леко.

Симптомите се развиват бавно, един след друг. Най-честият обаче е коремна болка при 80% от пациентите. В зависимост от местоположението на рака, тези симптоми често се бъркат с апендицит, язвена болест, язва на дванадесетопръстника и стомаха, холецистит.
При рак на дебелото има често диария и запек. Запекът може да трае няколко дни или дори седмици преди началото на диарията. Понякога болният има усещане за неизпразнени черва, въпреки че е бил скоро в тоалетната.

Злокачественото новообразувание на рак на дебелото черво се характеризира с комбинация от болки в корема, повишено напрежение в мускулите на коремната стена и анемия.

Гадене, загуба на апетит и чувство на тежест в корема – всичко това се случва във времето.Често болестта се усложнява от частична или пълна чревна обструкция.
Според проучвания е доказано, че около 70% от пациентите с рак на дебелото черво са на възраст над 60 години.

Ако имате тумори в ректума, то скоро ще забележите кръв в изпражненията. болезнени фалшиви позиви за ходене по голяма нужда.

Допълнителната прогресия на заболяването включва появата на болки в корема, които на пръв поглед са напълно необясними. Много по-редки и късни прояви на ректалните тумори са гаденето и повръщането. В по-късните стадии на болестта, само в някои случаи, се развива анемия. Пациентите с рак на дебелото черво са уморени и правят дълги почивки.

 

Все пак това е общата картина, всичко е индивидуално при всеки човек, но е необходимо човек сам да следи за сигналите от тялото си.

 

Можем ли да се спасим от рак на дебелото черво и ректума?

Хората, чиято храна съдържа голям процент фибри – за тяхната полза може да прочетете тази статия, много намаляват риска от появата на рак на ректума и дебелото черво. Храните, които съдържат големи количества канцерогени, са основният фактор, който допринася за възникването на рак на дебелото черво.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...