Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, юни 18, 2019

Честите причини за неприятна вагинална миризма при жените

юни08/ 2018

Повечето жени от време на време имат проблем с неприятен вагинален мирис. Такъв аромат е особено неприятен, защото заради него можете да се чувствате нечисти, дори и когато това не е така. Многобройни са възможните причини за неприятната миризма, но това са пет от най-често срещаните. 

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза звучи страшно, но всъщност е нещо обичайно.

 Всъщност, това е най-честата причина за неприятнния вагинален мирис . 
Във всяка вагина се намират бактерии, а бактериалната вагиноза  представлява прекомерно размножаване на тези бактерии, когато преодолеят нормалния брой, т.е. състояние на нарушена вагинална флора. Повечето жени поне веднъж в живота ще се срещне с този проблем. С риск са тези, които имат незащитени сексуални отношения и твърде често мият вагината си. Останалите симптоми са сърбеж, болка. 
Някои форми на бактериалната вагиноза сами ще отминат, но се препоръчва посещение на гинеколог, за да се предотвратят малкото, но сериозни последици. Най-често срещаното лечение е просто – антибиотици.

Гъбични инфекции
Инфекции, които са често срещани, но неприятни. Симптомите са подобни на тези при вагинозата, плюс леплив, бял секрет. Гъбичните инфекции не изискват антибиотици, вместо тях вероятно ще получите вагиналети. Може би и орално лечение срещу гъбична инфекция .

Въпреки че някои от вагиналетите можете да закупите без рецепта, ако ви е първата среща с гнойна инфекция, задължително посетете гинеколог.

Полово предавани болести

Някои полово предавани болести могат да предизвикват неприятен мирис, а най-често това са хламидията и гонореята. Тези заболявания са чести, но лесно се лекуват, а ако се пренебрегват, може да доведат до сериозни усложнения. За съжаление, често остават недиагностицирани, защото не е нужно да имат симптоми. 
Най-честите симптоми са болки при уриниране и течение с неприятна миризма. Ако имате някой от тези симптоми, задължително посетете лекар .

Възпалително заболяване на таза

Това заболяване възниква, когато бактериите (обикновено полово предавани) пътуват през влагалището до матката. Това най-често е резултат на недиагностицирани полови болести, както е хламидията. Обикновено не се диагностицира, докато не се почувстват хронични болки или поради невъзможност да се забременее, защото често няма симптоми. Ако налице са симптоми като болки в таза, неприятна миризма, засилен секрет, треска , умора, болки при полов акт и болки при уриниране. 
Често се лекува с антибиотици, въпреки че може да остане наранена тъкан с трайни последици, като хронични болки, безплодие или възпалителна болест. Лоша хигиена

Погрижете се за хигиената на вагината. Жените имат мазнини и потни жлези във вагиналната зона, които могат да предизвикат лоша миризма. Използвайте мек сапун без аромат, защото всичко е останало може да дразни чувствителната част и да предизвика още повече неудобства. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...