Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, юни 18, 2019

6 сериозни симптома относно сексуалното здраве на жените

юли08/ 2018

За повечето жени, няколко нередовни месечни цикъла или пък инфекции от време на време са просто част от живота- нищо, че времето и самолечението няма да ги излекуват.

Но някои гинекологични симптоми са мистериозни, като вагинално кървене , което следва винаги след секс или необичайни подувания и рани .

Кога трябва да се обадите на вашия лекар?

сексулно здраве на жените

През по-голяма част от времето, болка в таза , зацапване , сърбеж и други симптоми , може да не се окажат нещо сериозно.

Дори един нормален процес, като овулацията, може да причини болка.

Някои жени, през този период, чувстват остра болка или спазми от едната страна на долната част на корема .

Болката може да отмине от месец на месец. Ако се случва винаги в средата на цикъла и е с продължителност от два до три дни, и после отминава, това обикновено не е нещо необичайно.

Също така, необичайното вагинално течение може да е сигнал за полово предавани болести , но често е вследствие от инфекции, които лесно могат да бъдат излекувани.

Въпреки това някои симптоми могат да доведат до сериозни медицински проблеми . Затова трябва да знаете, кога да потърсите помощ.

  гинекологични прегледи  

1. Болка в таза

Ако след като премине овулацията , болката в таза продължава да съществува или се усилва се обадете на вашия лекар.

Когато една жена има хронична тазова болка , лекарите ще проверят за доброкачествени маточни фиброми и ендометриоза . Те също така ще търсят причините за тазовото възпаление . Възпалението най-често е придружено от болки в таза, вагинално течение и треска .

В някои случаи, силната тазова или коремна болка идва бързо – това е знак да се обадите на вашия лекар. Разкъсана или кървяща киста на яйчниците може да предизвика този тип болка. Ако внезапно започне по- тежък пристъп на болка в таза, може да има усукване на яйчниците и прекъсване на кръвоснабдяването. Някои жени чувстват гадене или започват да повръщат. В допълнение, коремните болки и вагиналното кървене може да са сигнал за извънматочна бременност , при която оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката.

И в двата случая е по-добре да посетите спешното отделение, ако не можете да се свържете с Вашия лекар.

2. Нередовно и непостоянно кървене

Въпреки, че контрацептивните хапчета могат да доведат до зацапване, което не е сериозно, може все пак да обсъдите настоящата рецепта с Вашия лекар.

Ако обаче не ползвате контрацептиви и имате нередовно кървене, което продължава повече от месец или два, трябва винаги да се проверявате, макар, че може и да не бъде открита гинекологична причина за него.

Нередовно кървене обхваща множество неща, като например: периоди, които продължават по-дълго от нормалното, кървене от средата на месеца , кървене след секс , както и други необичайни процеси. То може да произтича от  причини, които не са сериозни, сред тях са например периода преди менопауза и след нейното настъпване , маточни фиброми или полипи .

Проблеми с щитовидната жлеза също могат да повлияят на менструалния цикъл .

         влагалищни инфекции         

При кърмачки и жени в постменопауза , вагиналната сухота в комбинация с триене , може да доведе до зацапване след половия акт .

Но ако имате кървене винаги и след секс , това вече е един тревожен знак, че шийката на матката е лесно раздразнима или пък има някаква инфекция. Полово предаваните болести като гонорея или хламидия , може да предизвика цервикални лезии и също да доведат до кървене със секс.

Ако сте в постменопауза трябва да бъдете особено бдителни за някакво вагинално кървене, тъй като то може да бъде потенциален знак за рак на матката . Това трябва веднага да се види, тъй като в сравнение с рака на яйчниците , рака на матката може да се лекува. Той обикновено се среща в ранен етап и има предупредителни знаци за съсществуването му, кървенето в постменопауза е именно такъв знак.

Освен в постменопауза вагиналното кървене преди пубертета или по време на бременност също трябва да се проверява. 

3. Необичайно вагинално течение

Симптомите при които вагиналното течение има отклонения включват силна миризма, необичайно голямо количество секрет , придружавано от сърбеж, парене или дразнене , необичаен цвят или кръв.

Повечето причини за необичайното вагинално течение са незначителни. Всеки вид инфекция може да доведе до неговата поява. Най-често срещаните причини включват гъбични инфекции , бактериална вагиноза или трихомоназа . Всички те са лесно лечими.

Тъй като болести, предавани по полов път също могат да предизвикат необичайно вагинално течение е необходимо да проверите това с Вашия лекар, за да се изключи тази възможност.

              сексуален живот и сексуално здраве              

4. Сърбеж

Жените могат да имат сърбеж и без да имат необичайно вагинално течение. Това най-често е вследствие на използването на парфюмирани сапуни или продукти за лична хигиена – интимни гелове . Особено, ако имате чувствителна кожа , те могат да причинят сърбеж и дразнене.

Въпреки, че гениталният сърбеж е малко вероятно да има сериозни последици, все пак е добра идея да кажете на Вашия лекар, особено ако е дразнещ. Има редица кожни екземи и възпаления , които могат да се превърнат в сериозен проблем, затова е по-добре винаги да се консултирате със специалист дори и при незначителни симптоми.

5. Вагиналната сухота

Вагиналната сухота при кърмачки или жени в менопауза , може да доведе до зацапване след половия акт. При младите майки това отшумява, след като спрат да кърмят.

При възрастните жени обаче, това е сериозен проблем. Той е свързан с вагиналната атрофия , производството на по-малко естроген, изтъняване на вагиналните тъкани , вследствие на което се появава сухота и дразнене. 

Вагинална сухота прави не само секса болезнен, но вагиналното изтъняване прави жените по-податливи на инфекции . Ето защо не трябва да се притеснявате да говорите с вашите лекари за това. Жените могат да намерят облекчение с естроген кремове , пръстени, или таблетки, които се прилагат или се поставят директно във вагината.

6. Рани или бучки

Някои жени развиват мастните кисти в областта на слабините , или пък бременна жена може да получи разширени вени, които се чувстват като бучка на вулвата . Те не са опасни и в повечето случаи са доброкачествени.

Но някои бучки или язви могат да бъдат сериозни, така че е разумно да бъдете прегледани от лекар. Например, раните в областта на гениталиите ,  могат да говорят за херпес или рак . Симптомите на рак на вулвата са необичайни бучки, подобни на брадавици, натъртвания, или зачервявания, плоски рани , които не зарастват. Понякога, плоските рани са люспести или обезцветени.

Също така, може да предизвикат меланом , форма на кожен рак. Пациентите често се изненадват от това заболяване, тъй като си мислят, че ако няма излагане на слънце, не може да получи меланом.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...