Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, юли 19, 2019

8 опасни признака на менингит, които всеки родител трябва да познава:

април24/ 2019

Когато чуем думата “ менингит „, ние, родителите, изпадаме в паника. Това е едно от най-опасните заболявания при децата, което засяга главния и гръбначния мозък. Затова е толкова важно като родители да знаем как да разпознаем симптомите .

Нашата статия ще ви помогне с това.

Непредсказуема треска

Ако детето ви е го тресе, оплаква се от тремор и студ – струва си да помислите и за менингит. Основната причина за това явление е високата температура. Но за да се разбере точно дали е менингит, обърнете внимание и на другите симптоми.

Мигрена

При менингит човек чувства адско главоболие, а локализацията на болката се разпростира чак до шията на болния. При новородените в този случай има известна издутина в областта на фонтанелата.

Замъглено виждане

При менингит става изключително трудно да се фокусира погледът, сякаш картината е размазана.

Гадене, повръщане, коремна болка

При менингит детето губи апетита си, разболява се и може да има болка в корема или дори повръщане.

Чувствителност към светлина

Пациент с менингит реагира много остро на ярка светлина, има воднисти очи и главоболие.

Повишен мускулен тонус на врата

симптоми на менингит

По време на болестта пациентът лежи в определена позиция: легнал е настрани, а главата му е отхвърлена назад и колената са огънати. В същото време най-често е невъзможно да изправи врата си.

Невъзможност за изпъване на краката в коленете

Синдром на Кернинг

При менингит детето не може да изпъне краката си, когато са огънати в коленете. Това явление се нарича синдром на Брудзински.

Обрив

Ако детето има специфичен обрив по тялото, това е още един от признаците на менингит. Такъв обрив може да се различи от обичайния с помощта на прост тест: с прозрачна стъклена чаша натиснете върху мястото на обрива, така че кожата в засегнатото място да побелее. Ако при тази манипулация обривът също избледнее, това не е менингит. Ако обривът е все още ясно видим, си струва да отидете на лекар.

Какво да правим

Ако установите, че детето ви има симптоми на менингит, незабавно извикайте линейка и оставете пациента в покой преди пристигането ѝ. Не забравяйте да кажете на лекаря в линейката за симптомите, които откривате.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...