Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, септември 21, 2019

Забравих за царевицата от консерви, откакто си я правя в буркани у дома: сочна, млечна, хрупкава цяла зима

май17/ 2019

Кой не обича сочна млечна царевичка – вкусна и хрупкава, а децата просто я обожават! Но всички знаем, че царевицата от консерва не е най-полезното нещо, още повече, че е един от продуктите, който има най-голям риск да съдържа GMO. Затова днес ви предлагаме един чудесен и лесен метод, с който цяла зима ще си имате от любимия зеленчук – запазва се свежестта на царевичката, остава сочна и хрупкава:

царевица на кочан

Маринована царевица на кочан (млада)

За мариноване трябва да изберете млада, млечна царевица. Зърната ѝ са почти бели, млечни на цвят, а кочанът е с дължина не повече от 15–18 см, като се вземат предвид листата. Ще ви трябват ощо вода, 9% оцет, черен пипер на зърна (по избор), водата от варене на кочаните, както още сол и захар – за маринатата.

маринована царевица

Приготвяне:

Почистете кочаните от листа и власинките, измийте ги и изсушете с кърпа. Сварете ги на слаб огън в такова количество вода, достатъчно за запълване на бурканите. Достатъчно е да я варите само 5 минути. След това извадете кочаните и ги залейте със студена вода. Отцедете върху кърпа, за да се абсорбира излишната вода.

Докато царевицата се “отцежда”, пригответе бурканите и капаците: измийте ги добре, за предпочитане със сода, сложете ги с гърлото надолу в широка тенджера с вода, поставете капачките в същата позиция и сварете.

Намалете температурата, щом водата заври, и стерилизирайте за 15 минути. Извадете горещите буркани (за да избегнете изгарянето, използвайте ръкавици). Поставете бурканите с гърлото надолу върху чиста кърпа. Капаците оставете в тенджерата с вода.

Пригответе маринатата: сложете в тенджера 1 супена лъжица сол, 2 супени лъжици захар, 1 литър от водата, в която е вряла царевицата, и налейте една четвърт чаша оцет. Сварете марината, варете 3 минути. Разпределете кочаните по бурканите. Във всеки добавете 3 зърна черен пипер, след което залейте с гореща марината.

Покрийте бурканите с капаци, затворете добре и поставете в тенджера с гореща вода, оставете да заври. Стерилизацията отнема около един час на тих огън. Такава дълга стерилизация ще попречи на вкисването на консервите.

Когато изтече необходимото време, извадете бурканите, затегнете капачките. Обърнете ги с главата надолу, покрийте с одеяло. След 1 денонощие можете да ги поставите в килера или мазето.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...