Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, септември 21, 2019

5-те тайни за идеално изпечено цяло пиле – с тях винаги ще имате хрупкава коричка и сочна вътрешност:

май17/ 2019

Любимото ястие на много от нас – пиле, изпечено цяло , с хрупкава червена коричка и сочно (и в никакъв случай сухо) месце отвътре. Ще кажете – какво толкова, не е кой знае каква философия! Оказва се обаче, че това доста непретенциозно ястие си има своите малки тайни, без които сте изгубени.

Тъй като различните части от птицата се приготвят с различна скорост, рискувате накрая да се окажете с месо, приличащо повече на подметка. За да избегнете тази масова грешка, добре е да се снабдите със специален термометър.

 За гърдите температурата на готвене се определя на 70-73 ° C, докато за бутчетата стойността ѝ не трябва да надвишава 80 ° C.

Днес ще поговорим за това, как да извлечем максимума от вкуса на пилешкото и да се възползваме от това ястие, като в същото време изразходим минимум усилия. Ето ги 5-те тайни на идеално изпеченото цяло пиле :

№1 Само не студено и мокро

размразяване на пиле

Това правило важи както за домашни, така и за диви птици – и за бяло, и за червено месо. Преди да се пристъпи към топлинна обработка, птицата трябва да се остави да достигне стайна температура. Не правете грешката да пъхате пилето във фурната директно от хладилника – тогава трябва да забравите за равномерно изпеченото месце. В зависимост от размера на птицата обикновено са достатъчни 30-45 минути за достигане на стайна температура. Но предварителната подготовка на месото не свършва дотук: трупът също трябва да бъде добре подсушен, в противен случай няма да видите хрупкава коричка. Сложете птицата на хартиена кърпа и подсушете месото.

№2 Не жалете солта и пипера

подправено пилешко

С количеството на всяка друга подправка трябва да бъдете внимателни, но месото на птицата не се страхува от сол и пипер (тук специално става дума за червен пипер). Те ще ви помогнат да подчертаете естествения вкус на месото и ще допринесат за образуването на златна хрупкава коричка. Подправяйки пилето с тези подправки, не забравяйте гърба на птицата под крилата, между бедрата и вътрешната кухина. Други подправки като ситно нарязани зеленолистни зеленчуци добавете по ваша преценка. Ако сте решени да получите по-интензивен вкус, опитайте да поставите парчета от цитрусови плодове, клончета от билки, натрошен чесън и лук в кухината на трупа на пилето.

№3 Намерете своя собствен метод

пиле на тиган

Има два начина да се приготви цялото пиле: бавно при ниска температура или бързо на силен огън. Преди да изберете един от тях, трябва да решите как искате да видите крайния резултат. 140 ° C и три часа печене ще направят месото изключително меко и нежно. Пилето с хрупкава кора се нуждае от бърза топлинна обработка при висока температура. Но, както показва практиката, най-вкусната птица се получава чрез комбиниране на тези методи: когато птицата първо бързо се изпържи в чугунен тиган на котлона до златисто кафяво, след което се пече във фурната на 200 ° С за 30-45 минути, в зависимост от размера.

№4 Птицата също се нуждае от почивка

пиле на решетка

Последната част от подготовката е най-трудна. Не е нужно да режете, изпържвате и измервате нещо – просто трябва да изчакате, докато месото си отдъхне. По време на напрегнатото чакане соковете ще бъдат преразпределени по цялата птица и ще останат там, когато я разрежем, а няма да изтекат по дъската за рязане. След като извадите птицата от фурната, сложете я на решетка и я оставете да отлежи 15-20 минути.

№5 Не оставяйте най-ценното да се изгуби

пиле върху лук

Докато пилето се пече, мазнината ще капе от него. За да не я изхабим, преди да поставите пилето в тавата, сложете под него слой лук, моркови, картофи и всякакви други зеленчуци. Те ще абсорбират мазнинката, която ще направи зеленчуците нежни и ароматни. Или, след като извадите пилето от фурната, натопете в мазнината, отделена при печенето, филийки хляб, след което пъхнете тавата отново във фурната. Ще се получат хрупкави и вкусни крутони, които, след като ги опитате веднъж, никога няма погледнете други.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...