Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 15, 2019

9 мита за здравословното хранене + 1 бонус, които е време да забравите- това за медът дори и аз не го знаех

септември11/ 2019

Здравословният начин на живот напоследък се превърна в тенденция и не на последно място, най- вече самия елемент на хранене. Всички говорят за здравословни и нездравословни продукти на всеки телевизионен канал, печатат във всяко списание и книга рецепти и, разбира се, го обсъждат в социалните мрежи. Все пак не винаги е ясно дали тази информация е вярна или не.

Здравословното хранене е изпълнено с загадки и митове, така че е трудно да се намери зърното на истината.

 Специалистите по хранене, търговци и любители често ни поднасят невярна  и заблудаваща информация , и ние им се доверяваме и си харчим парите, отказвайки се от любимите храни. Време е да разберете истината!

 

Популярни митове за здравословно хранене

Кафето може да се пие само сутринта

[Митове за здравословно хранене]

Всички казват, че няма да можете да спите, ако пиете чаша лате в любимото кафене вечер. Всичко се отнася до гените, а именно CYP1A2 ген: произвежда ензим, който отговарят за метаболизма на кофеина. Зависи от него, каква чувствителност към кофеина имате – висока, нормална или ниска. Ако е високо – тогава, разбира се, дори и сутрешното кафе може да предизвика безсъние, и ако е ниска, дори и през нощта да пиете няма да имате проблем с заспиването. Но най-добре са тези, които могат да пият кафе 6 часа преди лягане.

 

Медът не може да бъде топъл

[Митове за здравословно хранене]

При нагряване медът действително увеличава съдържанието на условно канцерогенния хидроксиметилфурфурал. Кафе, сладкиши, конфитюри, сушени плодове, млечни продукти и натурални сокове, особено нар – навсякъде нивото на това вещество е много по-високо, отколкото в меда. Но все още не е критично, защото, за да причини увреждане на тялото, горепосочените продукти трябва да се консумират в килограми.

 

За да се борите със свободните радикали, трябва да ядете само определени плодове.

[Митове за здравословно хранене]

Само определени суперхрани могат да се справят с окислителите, радикалите и токсините – често чуваме от специалистите по хранене. Или от маркетинг специалисти? Антиоксидантите се намират във всяка растителна храна, включително картофи , но ефектът им върху човешкото тяло не е напълно изследван.

 

Газирани напитки – източник на стомашно-чревни заболявания и остеохондроза

[Митове за здравословно хранене]

Въглеродният диоксид сам по себе си не само не причинява гастрит, но също така помага да се установи храносмилането и дори да отслабнете, тъй като запълва стомаха и предизвиква усещане за ситост. И здравословните проблеми са причинени от сладката сода, която съдържа захар и фосфорна киселина. Така че не се колебайте да пиете любимата си минерална вода!

 

Нашето тяло често се нуждае от детоксикация.

[Митове за здравословно хранене]

Разбира се, токсините често се натрупват в тялото ни, но обикновено са в състояние да се справят с тях сами, всичко, от което се нуждаем е вода и растителна храна. Но производителите на детоксикационни продукти, макар и проведени мащабни рекламни кампании, но не могат да докажат научно ползите от своите продукти.

 

Вместо сол, трябва да използвате полезна екзотика.

Пазарът предлага море от видове сол- и хималайски, ирански и други видове цветна сол от цял ​​свят. Но всъщност, можете да почувствате разликата само ако замените с розова, черна или някаква друга сол не само солта за храна, но и всички други продукти във вашата диета. Единствената сол, която наистина помага на тялото ви е редовното консумиране на йодираната.

 

Необходимо е да се изключи червеното и преработеното месо от диетата поради факта, че причинява рак

[Митове за здравословно хранене]

Първо, много хора бъркват обработеното и топлинно обработеното месо. Преработените продукти са промишлени колбаси и пушени меса, те наистина нямат добър ефект върху тялото ни. Но варено, задушено месо или сочна пържола няма да причини вреда. Що се отнася до червеното месо, то като медът, принадлежи към списъка на „вероятно причиняващи рак“, тоест, вредата не е окончателно доказана. Ако сте много обезпокоени, ограничете консумацията до 70 грама на ден.

 

Дрождите в маята, която трябва да заменим

[Митове за здравословно хранене]

Естествената мая е използвана от човечеството от незапомнени времена, следователно, с течение на времето, тя се е научила да расте самостоятелно и да се адаптира към собствените си нужди, но не и да ги създава в химическа лаборатория. И всички започнаха да говорят как дрожбите са вредни и трябва да се премахне маята.

Е официално ти казваме няма такова нещо. Хапвайте си спокойно, няма да ви навреди!

 

Майонеза – експлозивна смес от мазнини и холестерол

[Митове за здравословно хранене]

Майонезата е наистина мазен продукт. Но съдържанието на мазнини е от 50 до 80%, а съдържанието на мазнини в маслиновото или сусамовото масло, с което се предлага да се замени, е от 95 до 99%! Що се отнася до холестерола, съдържанието му в яйцето е малко, така че не можете да се притеснявате за него. Както и за консерванта E 200, който се добавя към висококачествената майонеза, най-важното е да нямате алергии към него.

 

Пилето трябва да се готви без кожа

[Митове за здравословно хранене]

Причината е същата: високи мазнини и холестерол. Въпреки че в действителност кожата е богата на ненаситени мастни киселини, които понижават съдържанието на вредния холестерол. Също така съдържа много колаген и хиалуронова киселина, която спомага за поддържане на доброто състояние на кожата, мускулите и ставите.

 

Както можете да видите, много от тези твърдения се оказаха митове. Спазвали ли сте тези грешни правила? Споделете своя опит в коментарите!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...