Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 15, 2019

Ако имате това на краката, грози ви преждевременна смърт

октомври12/ 2019

Американските учени стигнаха до извода, че синдромът на неспокойните крака (RLS), който причинява неприятни усещания в долните крайници, когато лежите или седите, е свързан с повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания при жените. Статия от експерти е публикувана в списанието Neurology, според съобщение за печата на уебсайта на MedicalXpress.

Учените анализирали данни от дългосрочното здравно проучване на медицинските сестри, в което са участвали 57 417 жени със средна възраст 67 години.

В началото на 2002 г.

на всеки две години са изпращани въпросници на доброволци, в които те трябвало да посочат състоянието на здравето, включително да изяснят дали имат RLS, както и заболявания на сърдечно-съдовата система. За 10 години проследяване са регистрирани 6 488 смъртни случая.

Оказало се, че жените, които са диагностицирани със синдром на неспокойните крака, имат 43 процента по-висок риск да умрат от сърдечно-съдови заболявания от тези без RLS. Няма  връзка между синдрома и смъртността поради рак и други причини.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...