Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, ноември 15, 2019

Знаци, които предупреждават, че там долу нещо не е наред! Сърбеж, мравучкане, дискомфорт, бяло течение

октомври20/ 2019

Вагинален сърбеж ,  мравучкане , дискомфорт при полов акт, бяло течение, зачервяване … Всички тези симптоми показват проблем и вероятно бактериална инфекция в вагина.

Може би най-силният индикатор за нездравословно състояние на влагалището и възможно наличие на бактериална инфекция, е неприятната миризма, точно на тази ситуация ще се спрем в този текст!

Принадлежите ли в тази група жени, които независимо от спазването на интимната хигиена, обаче все така чувстват неприятна миризма?

Има няколко причини за това, но и няколко начина да се преборим с този проблем. Най-важното е да се открие причината, така ще знаете как да се отнасяте към този проблем.

„За съжаление, няма достатъчно проучвания и изследвания, които се занимават с проблемните на вагиналния мирис, нито е точно обяснено кой аромат е нормален и кой не“, казва Рахим Гала, професор – гинеколог от Медицинския факултет в Ню Орленас.

Въпреки това, трябва да знаете, че ако забележите много силна миризма, най-вероятно причината трябва да се търси във вагинална инфекция. Също така, трябва да знаете, че някои инфекции се проявяват с вагинален мирис, а някои не.

Бактериална вагиноза – превишно развитие на бактерии във влагалището – предизвиква освобождаване на силна миризма, която напомня на миризмата на риба. Същата миризма произвежда и трихомониаза, болест, която се причинява от паразита  Trihomonas vaginalis.

Но при около една трета от жените, които имат вагинален мирис, има някаква друга причина, която се крие зад инфекцията – пише Хафингтон пост.

“ Хроничен запек, прекомерно изпотяване, лоша хигиена и урината на бельото, може да бъде причина за неприятна миризма“, обяснява Гала и добавя, че носенето на тесни дрехи може да причини неприятна миризма в областта на влагалището, а това се случва, защото потта и бактериите заради такова облекло може да останат в плен на кожата.

Следващото може да бъде огромна причина за неприятната миризма на влагалището:

Превишеното тегло : ако има излишък на кожа, поради която се появяват гънки, така че те потта остава в капан и предизвиква неприятна миризма.

Вагиналната миризма може да се промени и през менструалния цикъл. Също така се случва при жените, докато тренират, да отделят малко урина, а носенето на превръзка в този момент може да предизвика неприятен мирис.

Ако жената е загрижена, заради вагиналната миризма, би трябвало да посети лекар, който ще открие причината с помощта на рутинни тестове и да се осъзнае, че проблемът може да бъде решен без терапия.

От друга страна, ако причината за миризмата е инфекция, пациентката ще получи антибиотик или друго лечение , което ще отстрани причината за неприятната миризма.

„Това, което можете да направите, за да предотвратите нежелана миризма е да носите памучно бельо и редовно да го сменяте. Също така, трябва да избягвате дрехи, коита са твърде тесни“ съветва Гала.

Отслабването също може да помогне, ако е причина за проблем с излишната кожа около вагиналната област.

Въпреки че може да паднете в изкушение да закупите даден продукт, който би маскирал неприятната миризма, Рахим Гала съветва да не го правите, защото такива препарати нямат никакви здравословни ползи:

„Могат да ви помогнат с краткосрочно решение и облекчаване на проблема, но има улики, с които всъщност увеличават риска от бактериална вагиноза, гъбични инфекции, както и възпаление на гениталиите“ – заключава Гала.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...