Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, ноември 15, 2019

Мелазма-Какви фактори причиняват появата й и съвети за премахване

ноември04/ 2019

Тези съвети си заслужават да бъдат разгледани!

Неравномерната пигментация е едно от най-често срещаните оплаквания, които специалистите по грижа за кожата чуват в кабинета за лечение, заедно със стареене и проблеми с акне. Промени в пигментацията на кожата обаче могат да настъпят поради много различни фактори.

Може би едно от най-сложните пигментирани състояния за лечение е мелазмата. Това е често срещано разстройство на хиперпигментацията, което засяга милиони, повечето от които са жени.

Жизненоважен пигмент: меланин

За да разберете нарушенията на пигментацията, е важно да разберете основите на цвета на кожата на човека и неговата защитна функция. Въпреки голямото разнообразие от човешки цвят на кожата, всички промени, които виждаме, се дължат на наличието на пигмента меланин.

От гръцката дума melas, която означава черен, меланинът се състои от две форми: кафеникаво-черен еумеланин и червеникаво-жълт феомеланин.

Проучванията показват, че производството на меланин води до цвят на кожата, което в крайна сметка защитава човек от слънчева радиация и недостиг на витамин D.

По този начин уникалните цветове на кожата на нашите предци станаха достатъчно тъмни, за да предпазят ДНК от увреждане от ултравиолетовите лъчи и достатъчно светли, за да позволят на ултравиолетовите лъчи да проникнат за синтеза на витамин D, в зависимост от наличното количество ултравиолетово лъчение.

Ето защо меланинът е жизненоважен за здравето ни. Твърде много меланин и рискуваме дефицит на витамин D и болести. Твърде малко меланин и рискуваме да получим рак на кожата.

Няколко вътрешни и външни фактори влияят върху производството на меланин в кожата или процеса на меланогенеза.

В допълнение към хормоните и възпалителните процеси могат да стимулират меланоцитите да увеличат производството на меланин и / или да увеличат прехвърлянето на меланин към кератиноцитите.

И в двата случая резултатът е потъмняване на кожата. Тъй като много ключови фактори влияят на пигментацията на кожата, наблюдаваните промени могат да бъдат краткосрочни (по време на бременност), постоянни (вътрешно стареене), заобикалящи (когато са изложени на ултравиолетови лъчи) и външни (определени лекарства).

Въпреки че преди това мелазма се счита за нарушение на бременността и контрацепцията, ново проучване показва, че за много хора, включително и мъже, това е хронично заболяване, което продължава десетилетия.

В исторически план това заболяване се счита за нарушение на хиперпигментацията при жени, които изпитват хормонални промени. Днес знаем, че е по-сложно от това. Въпреки че тепърва ще откриваме точната причина, съвременните теории предполагат, че хормоните, ултравиолетовото лъчение и генетиката са основните фактори, които влияят на болестта.

Чувствителна към естроген мелазма

С мелазма кожата е по-чувствителна към естроген, отколкото кожа без нея. Въпреки това, други хормони, участващи в менструалния цикъл и бременността на жената, включително прогестерон и a-MSH, също могат да стимулират пигментацията. И точно както кожата с мелазма е по-чувствителна към естрогена. Също така е доказано, че е по-чувствителен към прогестерон от нормалната кожа.

Идеята, че оралните контрацептиви могат да причинят кожни промени, не е нова. Още през 1967 г. беше показано, че този проблем възниква при жените като пряк резултат от оралните контрацептиви.

Единственият начин да се отървете от мелазма, причинена от контрола на раждаемостта, е да спрете приема на лекарството. Докато мелазма, предизвикана от бременност, обикновено изчезва в рамките на една година от раждането. Мелазма, причинена от контрацепция, продължава при всяка употреба на лекарството.

Тиреоиден хормон и мелазма

В допълнение към половите хормони, хормонът на щитовидната жлеза също може да играе роля в развитието на мелазма. Тъй като хората с мелазма са четири пъти по-склонни да имат проблеми с щитовидната жлеза, отколкото хората с нормална пигментация на кожата.

Съдово разстройство

Независимо дали е мъж или жена, мелазма се появява на части от лицето, изложени на слънце. Тези тъмни петна обикновено се появяват симетрично на челото, бузите и брадичката. Любопитното е, че съдовите заболявания като розацея също се появяват в тези централни области на лицето.

Учените, които наблюдават ролята на кръвоносните съдове в развитието на мелазма, са установили, че по кожата на мелазма има повече кръвоносни съдове, отколкото по кожата без мелазма, както при мъжете, така и при жените. Неучудващо е, че съдовите заболявания също са често срещано заболяване сред жените.

Надяваме се, че ще се появят нови изследвания, които анализират ролята, която хормоните играят при съдови и пигментни промени, за да разберем по-добре това състояние.

Търпение, постоянство и предпазливост

Тъй като мелазмата е постоянно заболяване, се препоръчва да се предприемат ежедневни мерки за нейното премахване.

Химическите пилинг могат да подобрят външния вид на кожата с епидермална мелазма. Но трябва да се внимава при избора на правилния пилинг състав, за да се избегне хиперпигментацията.

Хората, склонни да развият мелазма, също са по-чувствителни към химикалите. Те могат да причинят хиперпигментация. Следователно използването на правилните продукти за ежедневна грижа също е от решаващо значение за резултата от лечението.

Бъдете особено внимателни, когато сте подложени на стрес. Тъй като хормонът на стреса кортизол може да увеличи чувствителността на кожата и да причини възпаление.

Пигментацията на мелазма може да се влоши по време на стрес. Затова си струва да сведете до минимум риска от стрес. Препоръчва се медитация и йога.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...