Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, ноември 15, 2019

Тежка и обилна менструация: 4 симптома, които трябва да ви алармират за опасност!

ноември05/ 2019

Обилната менструация може да бъде признак на различни здравословни проблеми. Ние ви казваме на какви функции трябва да обърнете внимание.

Как да разпознаете ненормално маточно кървене?

1. Постоянно сменяте тампон/превръзка 

Ако трябва да сменяте най-големия тампон на всеки час или по-често и да използвате превръзката като „предпазна мрежа“ – това е знак за проблем.

 Големите съсиреци – с диаметър над 2 см – също са аларма.

2.

Менструацията продължава повече от седмица

Разбира се, продължителността на менструацията (както и продължителността на менструалния цикъл) е различна и зависи от индивидуалните характеристики. Но ако кървенето не спре повече от седем дни, това е повод да се запишете при гинеколог. 

3. Вашият цикъл е по-кратък от 21 дни

Твърде честата менструация, която се появява с интервал по-малък от 21 дни, е признак за необичайно маточно кървене.

4. Менструацията ви изтощава напълно

Твърде дългата и тежка менструация може лесно да доведе до развитие на анемия с дефицит на желязо. Ако постоянно се чувствате уморени, а по време на менструацията почти не се движите, има смисъл да се подложите на преглед от гинеколог.

Защо възникват ненормални маточни кръвоизливи?

Причините могат да бъдат много различни – от новообразувания в матката, като фиброиди и полипи, до кръвоизливи и лекарства (по-специално, някои антибиотици и антидепресанти). Понякога анормалното маточно кървене е признак на неправилна овулация или пълното й отсъствие. Разбира се, трябва да потърсите причина при лекар.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...